O czym będzie książka?
Dzisiaj głównym bohaterem książki, można rzec – kulinarnej, jest pomidor. Jest to owoc, tak owoc – też byłam kiedyś bardzo zaskoczona, który po prostu uwielbiam pod każdą postacią.
Coś o pomidorze
„Owoc pomidora zwyczajnego jest niskokaloryczny. Zawiera 22 kcal w 100 gramach. Jest dobrym źródłem potasu, beta-karotenu oraz witamin C i E. Pomidory zawierają także zdrowy dla człowieka likopen. Żółte odmiany pomidorów są słodsze i mają wyższą zawartość cukru”.
Nie jestem jednak geniuszem kulinarnym i nie posiadam fantazji twórczej w kuchni, dlatego też, gdy usłyszałam, że powstała książka o potrawach z pomidorów, zapragnęłam ją mieć.
Co tam znajdziemy?
W książce znajdziemy pomysły na śniadania, talerzyk, sałatki, zupy, dania główne, wypieki, przetwory, koktajle. Są też przepisy gości: Małgosia Minta, Michał Rusinek , Tomek Czechowski , Paco Roncero, Izabela Iskierka, Piotr Ciemny, Mati Pichci, Przemysław Klima, Olga Tokarczuk, Hans Neuner, Zizi Hattab, Kuba Karaś, Adrian Bogdan Bęben, Diego Rossi, Anda Rottenberg, James Lowe. Jeśli chodzi o składniki wskazane w książce nie są jakieś niezwykle wyszukane. To, co mi się bardzo spodobało, wskazane są zamienniki, czyli gdy coś jest trudniej dostępne, czy droższe można zamienić na coś innego, a potrawa będzie i tak pyszna.
Przepisy jakie tu znajdziemy to np. tosty z patelni z pomidorami i salsą verde, pomidor z dressingiem pomarańczowym, ostryga i pomidory, tomatokeftedes, czy krem z pieczonych warzyw i wiele innych.
To prawdziwy hołd dla pomidora zawierający zbiór przepisów, historii o miłości do gotowania, odkrywaniu smaków i twórczym podejściu do kulinarnej sztuki.